PRAO/Jobbskuggning


Vissa saker kan man inte läsa sig till utan de måste man uppleva själv. Att arbeta är en sådan sak.

PRAO betyder praktisk arbetslivs orientering och innebär att du ska få uppleva vad olika yrken kan innebära och hur det fungerar på en arbetsplats. Det kommer också att ge dig en inblick i hur det kan var att starta ett eget företag och lite om hur näringslivet fungerar.

Förutom att ge dig erfarenhet av arbetslivet, så kan dina nyvunna kunskaper leda till att det blir lättare för dig att börja fundera på framtiden. Kanske hjälper det dig att hitta vilket gymnasieprogram, eller rent av vilket yrke, du vill välja. Har du ett ”drömyrke” är PRAO:n ett bra tillfälle att testa och se om det passar dig.

Blanketter och information inför jobbskuggning åk 6

 

Blanketter och information inför PRAO åk 8

Blankett för PRAO för elever

PRAO blankett från elev så 8 VT20

Jobbskuggning i 6:an

I 6:an är det dags att gå ut på en arbetsplats.  Det kan vara hos en förälder eller någon annan arbetsplats som känns trygg att vara på. ”Jobbskuggning” är precis som det låter, det handlar om att följa din handledare som en ”skugga”, det vill säga titta och prova enklare sysslor.

Draknästet i 7:an

I projektet kallat ”Draknästet” får du en inblick i hur det kan vara att starta ett eget företag i ”minifomat”. Här har vi också ett samarbete med lokala företagare som kommer till skolan och ger feedback till eleverna. Detta projekt ska locka till kreativitet och entreprenörskap.

PRAO i 8:an

I 8:an kommer du att vara ute på en arbetsplats i två veckor. Veckorna på arbetsplatsen ska ha ett tydligt syfte för dig som elev och ge dig insikt i hur det kan kännas att vara ute i näringslivet.

Var vill du göra din PRAO?

Det är du själv som ska ordna din PRAO-plats. Fundera på var du skulle vilja vara och kontakta sedan någon ansvarig på arbetsplatsen. Fråga gärna föräldrar och andra bekanta om de kan hjälpa dig. Vi på skolan hjälper självklart till när det behövs.

Vissa PRAO-platser kan vara svåra att få, så var ute i god tid!