Restaurang Hugin


Hugins mat

Enligt skollagen ska alla elever serveras näringsriktig och kostnadsfri skollunch. Det nya i denna lag är att man betonat näringsriktigheten.

Våra luncher kommer från vår systerskola Freinetskolan Mimer (matsedel), där tre kockar ser till att maten tillagas enligt de krav vi har från Skolverket på näringsriktig kost. Man utgår från SMART-modellen då man gör inköp.

S = Större andel vegetabilier
M = Mindre andel ”tomma kalorier”
A = Andelen ekologiskt ökar
R = Rätt kött och grönsaker
T = Transportsnålt

Dessutom följer man Livsmedelsverkets rekommendationer då man planerar och tillagar maten. Salladen som görs på Hugin följer samma krav, där köps KRAV-märkt, svenskt och/eller ekologiska mejeriprodukter och grönsaker. Vi köper också in säsongens frukt och grönsaker.

Men det är inte bara innehållet i skollunchen som är viktig. Miljön och lunchtider är faktorer som påverkar hur man tillgodogör sig lunchen. Vår personal äter pedagogiska luncher tillsammans med eleverna. Detta skapar tillfällen för relationsskapande och blir ett forum för möten och kommunikation mellan flera olika personer på skolan.

Allteftersom Hugin ökat i elev- och personalantal, har skolans matsalsplacering förändrats. 2013 blev det tydligt att platsbristen var så stor att vi behövde åtgärda detta, och vi beslöt att i och med ombyggnationen, bygga ut så att vi fick en ny köksdel med matsal. Detta innebär också att maten på Hugin kommer mer i fokus också som en del av vårt freinetpedagogiska tänk.

Våra köksansvariga, Jenna och Marie, har ett brinnande intresse för mat och miljö, och deras entusiasm hoppas vi kunna spridas vidare till alla andra på enheten. Mat är viktigt, och även om det inte finns belägg i forskningen, kan man se att eleverna orkar mer då de äter, och äter rätt. Här har skolan ett stort uppdrag att få elever att se måltidens betydelse ur ett hälsoperspektiv.

Hugin kommer att använda sig av ett verktyg från www.skolmatSverige.se där man kan utvärdera olika områden för att se vilka förbättringar som behövs. Här kan man även som elev eller förälder gå in och läsa.

Under denna flik, Restaurang Hugin, kan ni också ”maila maten”, skicka idéer, önskemål och frågor till oss: maten@freinetskolanhugin.se

Vi ser fram emot ett besök av er, vårdnadshavare, som kan utnyttja era matkuponger, för att själva få ta del av vår restaurang.

bild

IMGP3377

Jag heter Marie Trygg och jag jobbar som köksbiträde här på Hugin. Mitt största fritidsintresse är jakt. marie@freinetskolanhugin.se

********************

lilian

Jag heter Lilian Lind är kallskänka och tycker det är viktigt att vi äter nyttig och näringsrik mat som är närproducerad och så giftfri som möjligt. lilian@freinetskolanhugin.se

********************

IMG_4861

Jenna Kårwik. Jag jobbar i matsalen som kallskänka. Har arbetat med mat i hela mitt liv och är mycket intresserad av näringslära, Krav, SMAK. Jag är mån om att barnen ska få äta bra mat! jenna@freinetskolanhugin.se
Föräldraledig.

********************